Custom Rom A'dan Z'ye Herşeyi ile Anlatım ve Rehber


Açıklama
Malumunuz her custom rom her yükleme işlemi benzer biçimde netice vermeyebiliyor. Yapılmış Kalan küçük bir çeşitlilik veya fazlalık performansı etkileyebiliyor. Bunu gidermek ve her romun konusunda sık sık sorulmasını önlemek yerine bu rehberi hazırlıyorum. Tabi bu konuyla alakalı da sık sık sorulan sorular olacaktır. Bu yüzden baştan hatırlatayım sorunuzu sormadan bir bir önce konu içerisinde veya forumda arama yaptırmanızda yarar vardır. Karşılık bulamazsanız tekrardan konu ile ilgili olduktan bir bir sonra buradan destekçi olmaya çalışırız.

Aslında bu konu altında birçok sorulacak olay da olmaması gerekmektedir . Şayet burada anlatacaklarımı yapmanıza nazaran hala daha ısınma, donma, takılma, bir takım sistem uygulamalarında kapanmaya zorlukla kusurları alıyorsanız yüklediğiniz rom sürümü hakkında bir sıkıntı bulunabilir . Birçok çok ısrar etmenin de bir manası olmadığını düşünüyorum. Zevkinize cazip onlarca rom inceleyebilirsiniz . Her rom, her romun üst kısmına sorunsuzca kurulabilir bu biçimde .

Gerekli Malzemeler
- Android Telefon
- CWM Recovery  ( bir takım fonksiyonlar stock recovery ile de yapılabilir)
- varsa modelinize cazip kernel silme scripti
- yüklenecek zip dosyası
- dahili depolama alanı yoksa hafıza kartı

Varolan Romu Yedekleme
Her ihtimale karşı mümkün sorunda anında önceki haline döndürebilmeniz için varolan romunuzun yedeğini almanızda yarar var. Bunu CWM Recovery içerisindeki Backup and Restore kısmı altındaki Backup veya Backup to Internal SDcard seçeneklerini faydalanarak yapabilirsiniz. Şayet hafıza kartı kullanıyorsanız Backup seçeneği ile yedeği dış depolama(hafıza kartı) bölümüne alabilirsiniz. Hafıza kartı kullanmıyorsanız Backup to Internal SDcard seçeneği ile sdcard bölümüne alabilirsiniz.

İzlenmesi Gerekli Olan Adımlar
1- Rom Dosyasının Kontrolü
Öncelikle custom romlar %90 oranla zip uzantılı dosyalar durumunda bulunur. Aslında yüklemede kullanacağınız CWM Recovery zip uzantısından başkasını tanıyamayacaktır. Bu yüzden ilk önce uyarı etmeniz gerekli olan şey indirdiğiniz dosyanın uzantısıdır. Bir Takım romların dosya adının kendisinde veya ekstra olarak linkin sağında solunda MD5/HASH değeri verilir. Bu ölçüt indirmiş olduğunuz dosyanın eksiksiz olarak inip inmediğini kontrol etmek maksadıyla verilmiştir. Dosyanızı MD5 Checker yazılımlarıyla taratıp bu değeri aldıktan hemen sonra konudaki ile karşılaştırın. Eğer aynıysa sorunsuz inmiştir. Bir bir çeşitlilik dahi varsa dosya sorunludur.

2- Telefonun Hazırlıklı Duruma Getirilmesi
Rom dosyasını indirdiniz ve kontrol ettiniz. Şuanda telefonda gerek olan kontrolleri ve işlemleri yapmanız gerek olan . Ilk Ilk Önce şarjınızın %30 altında olmamasına uyarı edin . Yükleme çok uzunca sürmese dahi mümkün bir problemde uğraşmanız gerek duyulduğunda , arka arkaya yapacağınız işlemler amacıyla yetmeyebilir. Bu yüzden bu seviyeye uyarı edin . Şarjınız da tamamsa dosyayı telefonunuzun varsa dahili depolama bölümünde erişimi pratik olması tarafından ana dizinine kopyalayın. Dahili depolama alanı yoksa hafıza kartınızın ana dizinine kopyalayın.

eğer mühim dosyalarınız yoksa sdcard ve emmc kısmınızı rom dosyalarını kopyalamadan ilk ilk önce önce formatlayabilirsiniz. şunlar dahili depolama ve hafıza kartınızı da biçimlendirecektir. bu şekilde ek olarak ilk ilk önce önce kurmuş olduğunuz uygulamaların ek dosyalarını da temizlemiş olursunuz. formatlamasanız dahi kendisinin kişiye özel dosya ve klasörlerinizin dışındakileri elle silmenizde yarar var.

Telefonunuzu CWM Recovery modunda açın. Eğer bunun ne olduğunu bilmiyorsanız aşağıdaki konuyu inceleyip öğrenin.
http://androidlobi.blogspot.com/2013/10/cwm-recovery-nedir-ne-sekilde-yuklenir.html
Dosyanın yüklenmesine başlamadan önce her ihtimale karşı temiz bir sistemle işleme başlamak gerekli.



- Sistemi Yüklemeler amaçlı Temizlemek
- Bunun amaçlı tavsiyem şayet android versiyonunuz çok düşükse yani 2.3.x sürümlerinden 4.0.x custom roma geçecekseniz öncelikle 4.0.x sürümlerden birisini odin ile telefonunuza yüklemenizi öneri ederim. Bu zorunlu değildir. Ben pekçok defa odin ile yükleme yapmadan doğruca custom rom yüklemesi yaptım. Ama tavsiyedir.

- Varolan sisteminizi veya yepyeni yükleme yaptığınız stock romunuzu temizlemek ve artıkları süpürmek amaçlı recovery menüsünden sırasıyla şu kısımlara yazdığım sırayla gelerek onaylayın;
advanced/wipe dalvik cache
advanced/fix permissions
wipe cache partition
wipe data/factory reset.
temizlikleri yaptıktan ardından sistem bölümlerini formatlamakta fayda vardır. bu alanlarda yer alan dosyaları tamamıyla silecektir. böylelikle yenilerinin yüklenmesi boş bölümlere olacaktır. format işlemlerini yaptıktan ardından cihazınızı açmaya çalışırsanız açılmayacaktır. sistem dosyaları silindiği amaçlı başlama yarıda kalacaktır. mounts and storage kısmına girdiğinizde sırasıyla aşağıdaki işlemleri yazdığım sırayla uygulayıp onaylayın;
format /cache
format /system
format /data


4- Eskiyen Kernel Artıklarının Temizlenmesi
Telefonunuza bundan önce farklı kerneller yüklediyseniz zamanla bunların bir takım artıkları ve çoğalış ayarları yepyeni sistem kurulumlarından daha sonra sıkıntı çıkartabiliyor. Bu yüzden bunların temizlenmesi amaçlı Kernel Temizleme Scriptleri hazırlanmıştır. Bu scriptler recoveryden yüklenecek biçimde zip dosyası halindedir. install zip from sdcard seçeneği ile zip dosyası flaşlandıktan daha sonra işi biter ve tekrar kernel veya rom yüklemek gerekir. Tersi taktirde sistem açılmaz. Şayet telefonunuz amaçlı bir kernel temizleme scripti varsa modelinizin kernel kısmından bunu sağlamak edebilirsiniz. yukarıda anlattığım temizleme işlemlerinden daha sonra edindiğiniz temizleme script dosyasını da cwm recovery üzerinden flaşlayın. işlem tamamlanınca doğruca rom veya kernel yüklemesi yapmanız öneri edilir . tersi taktirde recoveryi de kaybedebilirsiniz ve bir daha cwm recovery yüklemek zorunda kalabilirsiniz.

5- Romun Yüklenmesi ve Son İşlemler
Yukarıdaki işlemler sonucu olarak cihazınızdaki silinebilecek herşey silinmiştir ve temizlenmiştir. son olarak rom dosyasını install zip from sdcard bölümüne girerek choose zip from sdcard veya choose zipe from internal sdcard seçeneği ile tercih ederek yüklemeyi onaylamalısınız. yükleme işlemi belli bir süre zaman alabilir. sorunsuz olarak biterse elde etmek reboot system now seçeneği ile tekrar başlatın. ilk açılış belli bir süre uzunca (max 7 -8dakika) sürebilir. tam anlamıyla açıldıktan daha sonra cihazınızı bir daha recovery moduna alarak ilk yazdığım wipe seçeneklerini bir daha uygulayın.
advanced/wipe dalvik cache
advanced/fix permissions
wipe cache partition
wipe data/factory reset.
temizleme işlemlerinden daha sonra yükleme işlemleri de bitti . en temiz yüklemeyi yaparak romunuzu kurmuş oldunuz. çoğalış test etmeye veya tadını çıkartmaya başlayabilirsiniz.

6- Uyarı Edilmesi Gerekli Olan Konular
- Zip dosyası yüklemelerinden daha sonra muhakkak advanced/wipe dalvik cache, advanced/fix permissions seçeneklerini uygulayın.
- Kernel değiştirecekseniz önce Kernel Temizlik işlemleri maddesindekileri uygulamanız öneri edilir .
- Zip dosyası yükleme aşamasında yanlış alırsanız ve yükleme yarıda kalırsa cwm recovery'nizi bir daha yükleyin ve yüklemeyi bir daha deneyin.
- Zip dosyası veya custom rom yüklerken bunlara ayrıyeten yapılması gerekli olan işlemler olursa bunu romun bizzat konusunda yükleme bölümünde belirtiriz.

Önemli Not: zip yükleme işlemlerinden daha sonra yüklenen romda veya dosyayla alakalı modifikasyonda yaşanan sıkıntılar konu ile alakalı değildir. bunu romun bizzat konusunda belirtmelisiniz. yükleme aşamasında karşılaştığınız sıkıntıları buradan yazarak çözüm arayabilirsiniz.
Dipnot: Bilgilerin tamamı yesilcin.comdan sawage nickli kişiden alıntıdır kendilerine teşekkür ederiz. isterlerse konu silinir.

Benzer Haberler

Teknoloji 7934627659234723906

Yorum Gönder

  1. custom romun güncelleme almayan telefonlar için bir nimet olduğunu söyleyebiliriz telefonu androidin son sürümüne güncelleyip performansını arttırmaktadır.detaylı anlatım için teşekkürler

    YanıtlaSil

Yeni temamızı beğendiniz mi?

İzleyiciler

iletişim için

Ad

E-posta *

Mesaj *

item