ROM, Custom ROM, Stock ROM Nedir? Neden ROM Yüklenir?




Android telefon alarak mobil cihaz dünyasına adım atan pekçok birey er geç ROM yükleme ile alakalı şeyler duymaya başlar. ROM nedir, çeşitleri nelerdir, ne sebeple ROM yüklenir benzeri sorulara kısaca yanıt vermeye çalışacağım.

ROM Nedir?
Telefon, tablet benzeri cihazların yazılımının paketlenip tek bir dosya haline getirilmiş haline ROM denir. Android cihazınızı ilk aldığınızda üstünde yoğun iştirak eden bir işletim sistemi vardır. Bu işletim sistemi tabiki ki Linux tabanlı Android işletim sistemidir. Ne var ki Android'in cihaz üreticisi aracılığıyla o cihaz amaçlı özelleştirilmiş halidir.

Custom ROM Nedir?
Genellikle bu işin meraklıları aracılığıyla Android cihazlar amaçlı yapılan gayriresmi yazılımlar da bulunabilmektedir. Yani cihaza kurulu iştirak eden orijinal program mahaline başkalarının hazırladığı bu yazılımlar da yüklenip kullanılabilmektedir. Üreticinin haricindeki bireyler aracılığıyla yapılan bu özel ROM'lara Custom ROM ismi verilir.

Neden Custom ROM'lar var?
Üretici şirket aracılığıyla yapılan orijinal program varken, vatandaşlar ne sebeple onun mahaline tanımadığı diğer birinin hazırladığı programı tercih eder? Bu elbet ki bir tercih meselesi. Cihazınızda eskiyen bir Android sürümü kurulu ise ve üretici şirket sizin cihazınız amaçlı güncelleme çıkarmıyorsa o vakit daha yepyeni bir Android sürümüne sahip bir Custom ROM yüklemek isteyebilirsiniz. Bunun yanında , Custom ROM'ları hazır hale getiren bireyler çoğunlukla arka planda personel lüzumsuz uygulamaları kaldırmak vs. benzeri işlemlerle orijinal yazılımlara göre daha az pil tüketen ve daha performanslı personel ROM'lar oluşturabilmektedir. Buradan her bulduğunuz Custom ROM orijinal yazılımdan daha iyidir manası çıkarmayın. Nedeni Ise berbat hazırlanmış ve sıkı test edilmemiş bir Custom ROM orijinal yazılımdan çok daha berbat olabilmektedir . Şayet bir gün Custom ROM yüklemeye niyetlenirseniz, kullandığınız cihaz amaçlı hangi ROM'ların fenomen olduğunu kesinlikle araştırın ve ona göre seçiminizi yapın.

UYARI: CİHAZINIZA ROM YÜKLEMEK RİSKLİ BİR İŞLEMDİR. YÜKLEME İŞLEMİ SIRASINDA HERHANGİ BİR PROBLEMLE KARŞILAŞTIĞINIZ TAKDİRDE CİHAZINIZ TAMAMıYLA KULLANILAMAZ DURUMA GELEBİLİR. BUNUN YANI SIRA, CUSTOM ROM YÜKLEMEK CİHAZINIZI GARANTİ DIŞI BIRAKIR.

Stock ROM Nedir?
Cihaz üreticilerinin ürettiği orijinal yazılımlara Stock ROM ismi verilir. Cihazların Stock ROM'ları da internet üzerinden sağlamak edilebilmektedir. Herhangi bir nedenden dolayı cihazınızı ilk alındığı günkü haline döndürmek isterseniz internetten cihazınızın Stock ROM'unu bulup yükleyebilirsiniz. Mesela , Custom ROM yükledikten ardından tekrardan orijinal yazılıma dönmek isterseniz Stock ROM yükleyerek bunu yapabilmeniz olası .

Sıkça Sorulan Sorular
Telefonda bir sayaç varmış, odin ile program yüklenince bu sayaç artıyormuş. Orijinal ROM yükleyip garantiye gönderseniz bile daha önceden telefona diğer bir program yüklediğinizi anlıyorlarmış. Bu sayacı ne türlü sıfırlayabilirim?

Bahsi geçtiğimiz o sayaç (odin counter, flash counter, binary counter) Galaxy W I8150 telefonlarda yok. Yine de bizzat gözlerinizle görüp emin olmak isterseniz, şu biçimde kontrol edebilirsiniz: Telefonu indir modunda açın. Bunun amaçlı telefonun kuvvet tuşu, ortada tuş ve gürültü kısma tuşlarına benzer anda basarak telefonu açın. Telefon açılır açılmaz kuvvet tuşunu bırakıp öbür iki tuşu basılı tutmaya aynı ritimde devam edin. "Warning!!" başlıklı ekran geldiğinte gürültü açma tuşuna basın. Ekranda "CUSTOM BINARY DOWNLOAD: NO" yazısını görüyorsanız sayaç 0 demektir. Orada mesela "CUSTOM BINARY DOWNLOAD: YES  ( iki counts)" yazsaydı iki kere program yüklenmiş manasına gelecekti.

Benzer Haberler

Teknoloji 1715016033490588653

Yorum Gönder

  1. HTc marka telefonuma bende rom atmak istiyorum ama bi türlü cesaret edemiyorum en iyi telefoncuya götürüp attırayım

    YanıtlaSil

Yeni temamızı beğendiniz mi?

İzleyiciler

iletişim için

Ad

E-posta *

Mesaj *

item